fredag 5 september 2008

Basset fauve de Bretagne

OBS!!! Kopierat från rasklubben SBFK (Svenska Basset Fauve Klubben)

Om rasen:
Fauven som den kallas är en duktig eftersöks och drivande hund. Den är liten, energisk och kompakt för att kunna arbeta i svår terräng. Det är den kortaste av alla bassets och rasen har vad vi brukar kalla ett hound temperament d.v.s. den fungerar ofta mycket bra med andra hundar och utmärkt med sin egen ras.

Fauven är lättlärd och kan nog räknas till en av de lydigare bland de drivande hundraserna. Anledningen till detta är att de flesta andra drivande jakthundar hölls i stora så kallade pack och blev på det viset mer beroende av andra hundar och sitt pack än att hålla kontakt med sin förare. I Bretagne jagade bönderna bara med ett litet antal hundar (Fauvar), som under drev skulle låta sig inkallas av jägaren, bara de hundar som hade ett bra samarbete, som lyssnade och kom på inkallning användes till fortsatt avel.

Fauven kan upplevas något mjuk i sin sociala miljö men EJ i skogen och vid jakt. Den är pigg, livlig, smidig och mycket social med människor, barn och andra djur. Sover gärna i sängen om den tillåts det. Med sitt vänliga och glada temperament är Fauven en utmärkt sällskaps- och familjehund som under icke jaktsäsong gärna håller på med viltspår, vilket de många viltspårschapionaten inom rasen vittnar om.

1 kommentar:

jenny sa...

Ja det är verkligen roligt med en "riktig" kamera men jag borde verkligen gå en fotokurs, alldeles för många år sedan jag fotade med systemkamera..
Har tyvärr inga råd om raserna, det är helt otroligt vad många intressanta raser det finns, tänkte faktiskt på det när jag köpte whippet nr2 att vad dum man är som köper samma igen men inget är ju bättre än när två whippar springer ikapp! =) Ångrar mig inte